ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η επενδυτική στρατηγική για το 2024

Την αίσθηση ότι η υπεραπόδοση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2023 ήταν μόνο η αρχή μπροστά σε ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων, που προαλείφονται για την αγορά το 2024, δίνουν οι εκτιμήσεις των χρηματιστών για τη νέα χρονιά.

Με τον στόχο να έχει τεθεί ήδη από την Goldman Sachs στις 1.325 μονάδες, σχεδόν 3% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, για πολλούς από τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά, έχουν ήδη ξεπεραστεί όταν μπροστά υπάρχουν νέα που συνδέονται με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς ή την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών στο Χρηματιστήριο μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι υπάρχουν δύο σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σε εξέλιξη και με διαστάσεις απρόβλεπτες, ένας επίμονος πληθωρισμός και επιτόκια άνω του 5% για τις ΗΠΑ και πάνω από 4% για την Ευρώπη, ενώ στο τέλος της χρονιάς αναμένονται με αυξημένο ενδιαφέρον οι αμερικανικές εκλογές.

Τι προτείνουν, λοιπόν, οι χρηματιστές για τη νέα χρονιά; Ιδού, η επενδυτική στρατηγική για το 2024

  • Mάνος Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ):

Με αμείωτο ενδιαφέρον οδεύουμε στο τέλος μιας εξαιρετικής χρονιάς από κάθε άποψη: Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε φέτος αύξηση 39%, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών αυξήθηκε 22 δισ. ευρώ και οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν στα 111,1 εκατ. ευρώ σχεδόν 50% υψηλότερα από πέρυσι.

Η κινητικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών (Υγεία, Κατασκευές, Ενέργεια κ.λπ.) διατηρεί τη χρηματιστηριακή δράση ακόμα και στην εκπνοή του χρηματιστηριακού έτους, ενώ πλέον έχουμε απτά δείγματα γραφής ότι το 2024 θα είναι έτος που θα σπάσει η μερισματική ανομβρία των συστημικών τραπεζών μετά από 15 χρόνια. Παράλληλα, στον προθάλαμο των Δημόσιων Προσφορών οδεύουν άμεσα μια σειρά από εκδότες (Autohellas, Intralot, Ελ. Βενιζέλος, Lamda Malls, Noval Properties), ενώ είναι βέβαιο ότι εντός του α’ εξαμήνου το ΤΧΣ θα μειώσει την συμμετοχή του στην Τρ. Πειραιώς και ενδεχομένως και στην Εθνική Τράπεζα. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα γεμάτο καλεντάρι για το α’ εξάμηνο και σε συνδυασμό με την προσδοκία συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών το 2024, δημιουργούν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης της Ελληνικής Αγοράς.

Στις βασικές μας επενδυτικές προτιμήσεις για το 2024 επιλέγουμε τον τραπεζικό κλάδο ως βασικό εκφραστή των τάσεων της οικονομίας αλλά και λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων βάση κερδοφορίας. Η εξυγίανση των ισολογισμών, τα μερίσματα και η έξοδος του ΤΧΣ από την μετοχική σύνθεση εκτιμούμε ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών καθιστώντας και πάλι τον κλάδο σηματωρό της ελληνικής αγοράς. Η μέση εκτίμηση μας για την αύξηση των αποτιμήσεων είναι 22% και η αγαπημένη μας επιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Στις επιλογές μας ακόμα περιλαμβάνουμε την ΕΧΑΕ, την ΔΕΗ, την Autohellas και την Κρι – Κρι, ένα σετ εταιρειών διαφοροποιημένου ρίσκου που καλύπτει τα βασικά θέματα των

α) Αναβάθμιση του ΧΑ σε Ανεπτυγμένη Αγορά,

β) Πράσινη ανάπτυξη,

γ) Τουρισμός και λιανικό εμπόριο

δ) Εξωστρέφεια και μεγέθυνση.

Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι εισηγμένες εταιρείες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Παράλληλα το εγχείρημα της ένταξης του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές θα επιφέρει αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.

  • Δημήτρης Τζάνας (Σύμβουλος διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ)

Οι αποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, στο +40% σχεδόν για το Γενικό Δείκτη με υπεραπόδοση πάνω από 60% για τις τράπεζες το κατατάσσουν ήδη στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα σε όλες τις αγορές του πλανήτη για το 2023. Παρά τις αβεβαιότητες που καταγράφονταν και πέρυσι σε σχέση με τα γεωπολιτικά δεδομένα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ενάρετο κύκλο μακρόχρονης οικονομικής μεγέθυνσης (3ος συνεχόμενος χρόνος υψηλού ρυθμού), η αξιοσημείωτη βελτίωση των μεγεθών των εταιρειών και ιδιαίτερα των τραπεζών και το χαμηλό επίπεδο εκκίνησης του Γ.Δ. (στις 929,79 μονάδες στις 31/12/2022) δικαιολογούν τις επιδόσεις που καταγράφηκαν. Δεν συνιστούν δε υπερβολή καθώς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με P/E 13,2 (οι τράπεζες με P/E 6,9), ενώ η σχέση P/BV είναι στο 1,3 και για τις τράπεζες 0,8. Σημειώνεται ότι ήδη στο 9μηνο του 2023, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 28,64% (στο +11,6% χωρίς τις τράπεζες) για τις 45 εταιρείες που δημοσιοποίησαν τα μεγέθη τους, κατά 4,04% τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, ενώ ο τζίρος υποχώρησε κατά 3,28% και οι χρηματικές διανομές έφτασαν φέτος το ποσό των 2,93 δισ. ευρώ, το υψηλότερο των τελευταίων 14 ετών, με μέση μερισματική απόδοση 3,4%.

Δέκα προτάσεις

Μια παλέτα 10 εταιρειών από το Χρηματιστήριο είναι δυνατό να επιλεγεί με κριτήριο τις ευοίωνες προοπτικές των μεγεθών τους, χωρίς να λαμβάνεται καθοριστικά υπόψη η δυνατότητα απόδοσης και χρηματικών διανομών (μερισμάτων, επιστροφής κεφαλαίων) που αποτελεί διακριτό κριτήριο στις επενδυτικές επιλογές.

Έξι από τις εταιρείες κατατάσσονται ήδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση: η Εθνική και η Πειραιώς ως εκπρόσωποι των τραπεζών, που εκτός από την προοπτική υψηλής κερδοφορίας αναμένεται εντός του 2024 να καταβάλουν μέρισμα μετά από 14 χρόνια. Η Εθνική επιλέγεται λόγω του υψηλότερου δείκτη φερεγγυότητας (στο 17,9% ο δείκτης CET1) ενώ η Πειραιώς λόγω της ταχύτατης μείωσης του δείκτη των ΜΕΔ (στο 5,5% στο 9μηνο). Η ΔΕΗ λόγω αποτελεσματικής στρατηγικής της που οδηγεί στο ενεργειακό μετασχηματισμό με παράλληλες κινήσεις αύξησης του ενεργητικού της στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με στόχο την επίτευξη καθαρής κερδοφορίας. Η Mytilineos για την εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών και στους τρεις κλάδους που δραστηριοποιείται, στην ενέργεια, τις κατασκευές και το αλουμίνιο με τον όμιλο να θέτει υποψηφιότητα για σύντομη είσοδο στο κλαμπ των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η Cenergy που διαθέτει σωλήνες και καλώδια σε 70 χώρες και είναι ήδη παγκόσμιος πρωταγωνιστής στη διαδικασία ενεργειακού μετασχηματισμού. Η Aegean που πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ να ξεπεράσει τα προβλήματα από το lockdowns της πανδημίας και εισπράττει ήδη μεγάλα οφέλη από την φετινή έκρηξη του τουρισμού και εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Οι τέσσερις επόμενες εταιρείες ανήκουν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση που δεν έχει μέχρι τώρα πετύχει ικανοποιητικές συναλλακτικές επιδόσεις καθώς παραμένει υψηλή η συμμετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίηση στο τζίρο (90% περίπου), με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις των εταιρειών να παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Προτείνονται επομένως 4 εταιρείες για να συμπληρωθεί η δεκάδα και επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ακόμη τόσο στη μεσαία όσο και στη μικρή κεφαλαιοποίηση με χαμηλές αποτιμήσεις αλλά εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές, από τις οποίες ο υπομονετικός επενδυτής θα μπορούσε να καρπωθεί σημαντικές υπεραξίες.

Οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί είναι: η ΕΧΑΕ που ωφελείται από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής αγοράς και είναι θέμα χρόνου οι σημαντικές αυξήσεις στις ημερήσιες συναλλαγές και τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών να αποτυπωθούν στα μεγέθη της εταιρείας, Η Entersoft, εταιρεία με ηγετική θέση στην πληροφορική και θυγατρικές στα Βαλκάνια που αναμένεται να συνεχίζει να αυξάνει τα μεγέθη της προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο πλαίσιο του συντελούμενου ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο ΟΛΠ που δρομολογεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ενώ αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσει τα μεγέθη του από τα εμπορευματοκιβώτια, την κρουαζιέρα και τα οχήματα. Τέλος, ο όμιλος Ideal Holdings που με πετυχημένες κινήσεις εξαγορών επιδιώκει τη είσοδο του στην ομάδα των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

  • Λουκάς Παπαϊωάννου (Οικονομικός σύμβουλος Fast Finance)

Οι επενδυτές στην παρούσα χρονική στιγμή τόσο εντός όσο και εκτός έχουν οδηγήσει τις αγορές κοντά ή σε νέα πρόσφατα υψηλά, προεξοφλώντας κυρίως την γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και την αποφυγή της ύφεσης. Ακολουθώντας την τάση, θα πρέπει να διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά και να μην αγνοούμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους που βαίνουν διαρκώς αυξανόμενοι.

Οι 1.350 μονάδες του Γενικού Δείκτη Τιμών, όταν διασπαστούν ανοδικά, προδιαγράφουν τον επόμενο στόχο των 1.500-1.530 μονάδων. Έχοντας ως στρατηγική μας τον κανόνα «risk reward» επιμένουμε στην επιλογή ποιοτικών μερισματοφόρων μετοχών, με διαχρονικά αξιόπιστο management και στη χρήση στρατηγικών «stop loss», που θα μας προστατεύσουν σε πιθανό γύρισμα των αγορών με σημαντικό επίπεδο στήριξης τις 1.100-1.130 μονάδες.

Αποφεύγουμε προς το παρόν μακροπρόθεσμες ομολογιακές τοποθετήσεις, αν η τιμολόγηση κινδύνου (επιτόκιο) δεν αποτυπώνεται ορθολογικά, παρά το γεγονός ότι όλοι επιμένουν πως τώρα αποτελούν ευκαιρία. Τοποθετήσεις ρευστών διαθεσίμων σε βραχυχρόνιους τίτλους, κατά προτίμηση 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια Ελληνικού δημοσίου, με επιτόκια μεγαλύτερα του 3,6% είναι μια καλή εναλλακτική στα χαμηλά επιτόκια των τραπεζών και αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, για επενδυτές χαμηλού ρίσκου, αναμένοντας μια διορθωτική κίνηση για επανατοποθετήσεις.

Ο σημαντικότερος όμως αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές και το 2024 είναι τα ανοικτά γεωπολιτικά θέματα, που θα συνεχίσουν να απασχολούν την επενδυτική κοινότητα, με εξάρσεις και υφέσεις, δημιουργώντας αυξημένη μεταβλητότητα, ιδίως στον κλάδο της ενέργειας & των Πρώτων Υλών. Παρά την εκπληκτική ανοσία που δείχνουν οι αγορές στις τρέχουσες γεωπολιτικές κρίσεις, η νέα κατάσταση μιας διαμορφούμενης πολυπολικότητας στο παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σύστημα θα δημιουργήσει νέες εστίες αστάθειας που δεν μπορούν ούτε να προβλεφθούν, ούτε να ελεγχθούν. Σε συνδυασμό δε με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές το 2024 δημιουργούν συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας.

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘310545344564279’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button