ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα 8 νέα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ονομάζεται JN.1 ενοχοποιείται για την αύξηση των κρουσμάτων σε διάφορες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ.

Η νέα υποπαραλλαγή που έχει εμφανιστεί και στην  Ελλάδα έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα προηγούμενων παραλλαγών του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι ”οι τύποι συμπτωμάτων και πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί την μόλυνση”.

Υποπαραλλαγή JN.1: Ποια είναι τα νέα συμπτώματα

Με βάση τα νέα δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 είναι κατά σειρά:

Καταρροή (31,1%)

Βήχας (22,9 %)

Πονοκέφαλος (20,1 %)

Αδυναμία ή κόπωση (19,6 %)

Μυϊκός πόνος (15,8 %)

Πονόλαιμος (13,2 %)

Προβλήματα ύπνου (10,8 %)

Ανησυχία ή άγχος (10,5 %)

Πολλά από τα κορυφαία συμπτώματα, όπως καταρροή και βήχας, έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με COVID-19 από το 2020, αλλά αυτή η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί εδώ ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης (κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της COVID-19) αναφέρονται τώρα μόνο από το 2-3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η υποπαραλλαγή JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές επίσης που κυκλοφορούν στην κοινότητα”, ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του.

Το CDC τονίζει χαρακτηριστικά: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά κατά της παραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η παραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του Κέντρου”.

Πηγή: healthline.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button