ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» η συμφωνία για τους εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες

Απέρριψαν τη νομοθεσία για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μεταξύ των οποίων η Γαλλία, σήμερα (22.12.2023), την οποία είχαν διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις εννέα ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας, η οποία είχε εμφανισθεί ως σημαντική κοινωνική πρόοδος.

Η νομοθεσία της ΕΕ προέβλεπε τον επαναχαρακτηρισμό ως μισθωτών ορισμένων προσώπων που εργάζονται για εφαρμογές όπως οι Uber και Deliveroo, που σήμερα θεωρούνται ανεξάρτητοι εργαζόμενοι.

Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία συντονίζει μέχρι το τέλος της χρονιάς τις συνομιλίες των Είκοσι Επτά, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, στο τέλος συνεδρίασης στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των χωρών μελών, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η υποστήριξη 15 χωρών μελών από τις 27, που να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ήταν απαραίτητη.

Ο γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό είχε εξηγήσει προχθές (20.12.2023) ότι το Παρίσι θεωρεί πως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε απέχει πολύ από τη θέση που είχε υιοθετηθεί τον Ιούνιο από το Συμβούλιο, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των «επαναχαρακτηρισμών», οι οποίοι γίνονται με υπερβολικά αυτόματο τρόπο και φέρεται ότι θα προκαλούσαν υπερβολικά πολλές διενέξεις.

Ο Ντισό, στη γαλλική Γερουσία, απαντώντας σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είχε αναφέρει: «Όταν πηγαίνεις προς μια κατευθυντήρια οδηγία που θα επέτρεπε μαζικούς επαναχαρακτηρισμούς, περιλαμβανομένων ανεξάρτητων εργαζομένων οι οποίοι επιμένουν στο καθεστώς τους ως ανεξάρτητων, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε».

Εντούτοις στις 13.12.2023 ανακοινώθηκε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών και επομένως θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του κειμένου. Έγκειται στη βελγική προεδρία, η οποία ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2024, να καθορίσει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να βρεθεί ένας νέος συμβιβασμός με τους ευρωβουλευτές.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη βελγική προεδρία ότι θα προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό φάκελο», αντέδρασε ο ευρωπαίος επίτροπος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ, ο οποίος πρωτοστάτησε στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button