ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑBUSINESSNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΙΣΗκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ασφάλιση κατοικίας και έκπτωση ΕΝΦΙΑ βάση του Αρθ. 44 του Ν. 5045/2023

Γράφει ο Φάνης Μητσινίκος Ασφαλιστικός πράκτορας

Ασφάλιση κατοικίας και έκπτωση ΕΝΦΙΑ βάση του Αρθ. 44 του Ν. 5045/2023 (ΦΕΚ Α’ 136/29-07-2023)
Ένα σοβαρό και επίκαιρο θέμα στον ασφαλιστικό χώρο είναι η ψήφιση του νόμου για έκπτωση 10% από τόν ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες οι οποίες είναι ασφαλισμένες για τούς κινδύνους Φωτιάς  Πλημμύρας & Σεισμού.
Ένας νόμος προς την σωστή κατεύθυνση, μετά από αρκετά χρόνια προτάσεων και πιέσεων από το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης (εταιρείες, ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες, πελάτες).
Το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι σχετικά χαμηλό, και υπήρξε η προσδοκία για αρκετά μεγαλύτερο, πλην όμως, για αρχή, το χειροκροτήσαμε και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να ανέβει.
Ο σκοπός αυτού του νόμου είναι να δοθούν κίνητρα ώστε να είναι ασφαλισμένες οι κατοικίες, και να μήν χρειάζεται να δίνονται μεγάλα κονδύλια για αποκατάσταση των ζημιών από το κράτος, γι αυτό και η έκπτωση-όφελος από τον ΕΝΦΙΑ.
Όμως, όπως κάθε νέο νομοσχέδιο έχει κενά και δυσλειτουργίες που μόνο στην πράξη μπορεί κάποιος να κατανοήσει.
Ένα από αυτά τα κενά, είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοικιών που βρίσκονται στην επαρχία, είναι κατασκευής πρό τού 1960 και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ασφαλιστούν για σεισμό, όπως όλοι γνωρίζουμε.
Αυτό, καθιστά το συμβόλαιο ελλιπές όσον αφορά τις προϋποθέσεις για έκπτωση ΕΝΦΙΑ και είναι άδικο, διότι η μη κάλυψη του σεισμού δεν είναι  επιλογή των ιδιοκτητών αυτών.
Άρα θα πρέπει να υπάρξει κάποια τροποποίηση για αυτήν την κατηγορία.
Επίσης, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε περιοχές της Ελλάδας, όσον αφορά την τιμή ζώνης και κατ’ επέκταση του ποσού ΕΝΦΙΑ. Έτσι για δύο κατοικίες ίδιων τετραγωνικών, ποιότητα κατασκευής και ασφαλισμένης αξίας, άρα με ίδιο ασφάλιστρο, η έκπτωση ΕΝΦΙΑ σε μια περιοχή με ακριβή ζώνη μπορεί να είναι πολλαπλάσια από την έκπτωση σε μία άλλη χαμηλής ζώνης περιοχή. Έχει παρατηρηθεί τό φαινόμενο για ίδιο σπίτι αλλά σέ άλλη περιοχή, η έκπτωση ΕΝΦΙΑ να είναι 150€ κ σέ άλλη 20€ μόνο.
Με αυτόν τον κανόνα το κίνητρο για να ασφαλιστεί ένας ιδιοκτήτης με χαμηλό ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να ωφεληθεί από την έκπτωση, σχεδόν εκμηδενίζεται.
Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα χαμηλό όριο της έκπτωσης για όλους, πχ 50€ για κάθε σπίτι ή το 10% του ΕΝΦΙΑ – όποιο είναι μεγαλύτερο – προκειμένου το όφελος και κατά συνέπεια το κίνητρο να είναι ουσιαστικό , δίκαιο και αποτελεσματικό.
Τέλος, στήν επαρχία συνήθως, οι κατοικίες έχουν μεγάλους κλειστούς – βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι ασφαλίζονται με σχεδόν το μισό ή λιγότερο συντελεστή (ανά τετραγωνικό μέτρο) από ότι μία κατοικία, μιας και οι υποδομές τους είναι πολύ απλές και χαμηλού κόστους και έτσι πρέπει να ασφαλίζονται, πλην όμως, στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων, ο μέσος όρος ασφάλισης ανά τετραγωνικό, είναι κάτω του ορίου που ο νομοθέτης όρισε προκειμένου να γίνει η έκπτωση τού ΕΝΦΙΑ.
Ίσως θα πρέπει να υπάρξει κάποια τροποποίηση και για αυτή την περίπτωση.
Η επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων του συγκεκριμένου νόμου, που απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατοικιών θα τον καθιστούσε ορθότερο, αποτελεσματικότερο και δικαιότερο.
Φάνης Μητσινίκος
Ασφαλιστικός πράκτορας

Related Articles

Back to top button