ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΠΑΙΔΙΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Διαμαρτυρία επιτυχόντων ΑΣΕΠ: Συνεχίζεται μια θλιβερή «παράδοση» στους Γραπτούς Διαγωνισμούς

Συνεχίζεται μια θλιβερή “παράδοση” που αφορά σχεδόν όλους τους Γραπτούς Διαγωνισμούς ΑΣΕΠ (π.χ. οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ του ‘95, του ‘98, των εκπαιδευτικών 2004, 2005, 2008 κ.ά.), κατά την οποία δεν εφαρμόζεται ο νόμος εξάντλησης της «δεξαμενής» των επιτυχόντ

Αυτό καταγγέλλουν επιτυχόντες του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022, ζητώντας να τηρείται η νομοθεσία και να επιβραβεύεται η η προσπάθεια και η αξιοκρατία!

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:

  • Ο Πρώτος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός 2Γ/2022 (ΦΕΚ 75-τεύχος ΑΣΕΠ 2022) προκηρύχθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 και έλαβε χώρα στις 4 Μαρτίου 2023. Ο διαγωνισμός αφορούσε την κατάταξη σε πίνακες βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ).Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού έχουν δημοσιευτεί από τις 24 Μαΐου 2023.Από τους 76.799 υποψήφιους (σε σύνολο 108.229 συμμετεχόντων) είμαστε 14. 837 επιτυχόντες (δηλαδή ένα ποσοστό 19,3%) 12.691 επιτυχόντες κατηγορίας ΠΕ και 2.146 επιτυχόντες κατηγορίας ΤΕ.
  • Όλοι μας λάβαμε μέρος στις εξετάσεις διότι πιστεύουμε στην αξιοκρατία και εμπιστευόμαστε τους Κρατικούς Θεσμούς.Στις εξετάσεις συμμετείχαμε επιστήμονες (απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ) κάθε ηλικίας, με οικογένειες, με επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, καθένας με τα προσωπικά-οικογενειακά του προβλήματα και με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Αφιερώσαμε χρόνο (κάποιοι και χρήμα), το οποίο στερηθήκαμε οι ίδιοι και οι οικογένειές μας, για να διαβάσουμε και να πετύχουμε.
  • Ο διαγωνισμός ήταν προεκλογική δέσμευση της προηγούμενης Κυβέρνησης (2019-2023) και υλοποιήθηκε μέσω ΑΣΕΠ και με την προσωπική συμβολή του τότε Υπουργού Εσωτερικών.
  • Η νομοθεσία (παρ. 3 του άρθρου 28 του νόμου 4765/2021 – ΦΕΚ 6 Α’ 2021) ορίζει ρητά πως από τη στιγμή που προκηρύσσεται ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός οι προσλήψεις στις μόνιμες θέσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες οφείλουν να πραγματοποιούνται μέσω της δεξαμενής των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού ενώ παράλληλα υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός 2-3 χρόνια και επι της ουσίας έχει ήδη περάσει ένας σχεδόν χρόνος από την προκήρυξη.
  • Δυστυχώς όμως, συνεχίζεται μια θλιβερή “παράδοση” που αφορά σχεδόν όλους τους Γραπτούς Διαγωνισμούς ΑΣΕΠ (π.χ. οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ του ‘95, του ‘98, των εκπαιδευτικών 2004, 2005, 2008 κ.ά.). Ενώ υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο οι επιτυχόντες υποσκελίζονται και αναγκαζονται να καταφύγουν σε ένδικα μέσα για να γίνει το αυτονόητο.
  • Ενώ ταυτόχρονα ο Κρατικός Μηχανισμός έχει άμεση ανάγκη την επάνδρωση με σωστά καταρτισμένους επιστήμονες.Να αναφέρουμε ως παράδειγμα τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στην χώρα μας. Για την πρόληψη και την ανάκαμψη είναι απαραίτητη η πρόσληψη των κατάλληλων επιστημόνων.
  • Με έκπληξη (και παρά τις εξαγγελίες αλλά και το ισχύον νομικό πλαίσιο) διαπιστώνουμε πως δημοσιεύεται ένα πλήθος προκηρύξεων για μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες αφορούν επιστήμονες (αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ) εκτός του πλαισίου που ορίζει ο παραπάνω διαγωνισμός που πραγματοποιούνται μέσω του προγενέστερου τρόπου προσλήψεων τύπου Κ’ (κατάταξη μέσω μοριοδότησης).
  • Εμείς ζητάμε να τηρηθεί η νομοθεσία, να εξαντληθεί η δεξαμενη των επιτυχόντων, να επιβραβευτεί η προσπάθεια και η αξιοκρατία!

 

  • https://www.aftodioikisi.gr/proslipseis/diamartyria-epitychonton-asep-synechizetai-mia-thliveri-paradosi-stoys-graptoys-diagonismoys/?fbclid=IwAR3RqT9bI5O43pWIEXehXw_Y8TUyQSmLVqYbZSoKRrv5BrLCGAwj8to3mbQ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button