AUTO-MOTOFACEBOOKΑΘΛΗΤΙΚΑΑΝΤΡΑΣΓΕΓΟΝΟΤΑΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΖΩΑ-ΦΥΣΗκοινωνικάΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΑΙΔΙΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΑΞΙΔΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

“Ανάβαση Αρχαίας Αιγείρας”9-10 Μαρτίου 2024

Γράφει ο Βασίλης Μουντάκης

Ύστερα από 13 σχεδόν χρόνια επανέρχεται η διοργάνωση της Αγωνιστικής Λέσχης  Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Αιγίου. 

Η 12η Ανάβαση Αρχαίας Αιγείρας 2024: Από την ΑΛΜΑ ΑΙΓΙΟΥ στις 9 και 10 Μαρτίου 2024. Η ύστερα και από έγκριση της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, διοργανώνει την Ανάβαση Αιγείρας το Σάββατο 09 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024
Η Αγωνιστική Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Αιγίου, ύστερα και από έγκριση της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, διοργανώνει την Ανάβαση Αρχαίας Αιγείρας το Σάββατο 09 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.
Ο αγώνας προσμετρά στο Κύπελλο Αναβάσεων Νότιας Ελλάδος, είναι ο πρώτος του θεσμού και θα πραγματοποιηθεί στην όμορφη διαδρομή από το χωριό Αιγές [Λαμπινού] με τερματισμό στο μηχανοκινητο, μήκους 3.150 μέτρων.
Η τεχνική διαδρομή με την υπέροχη θέα τον Κορινθιακό κόλπο, αλλά και η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο, είναι σίγουρο πως θα αποζημιώσουν συμμετέχοντες και θεατές.
Διαβάστε παρακάτω
Από το γραφείο τύπου   της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ανακοινώθηκαν Τα Προγράμματα Των Κυπέλλων Αναβάσεων Για Το 2024

Εκτός από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, η ΟΜΑΕ έχει θεσπίσει για το 2024 και τρία Κύπελλα Αναβάσεων. Πρόκειται για το Κύπελλο Αναβάσεων Πελοποννήσου, το Κύπελλο Αναβάσεων Βορείου Ελλάδος και το Κύπελλο Αναβάσεων Κρήτης. Αναλυτικά το πρόγραμμα για τον κάθε θεσμό έχει ως εξής:

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο πρώτος αγώνας του Κυπέλλου είναι η Ανάβαση Αρχαίας Αιγείρας η οποία θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Μαρτίου, ενώ η συνέχεια θα δοθεί στις 11 και 12 Μαΐου με την Ανάβαση Τσακώνας. Η 23η Ανάβαση Δημητσάνας θα λάβει χώρα στις 13 και 14 Ιουλίου και θα αποτελέσει τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Αναβάσεων Πελοποννήσου, ενώ ένας νέος αγώνας, η Ανάβαση Στυμφαλίας είναι προγραμματισμένη για τις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα του Κυπέλλου Αναβάσεων Πελοποννήσου του 2024, έχει ως εξής:

– Ανάβαση Αρχαίας Αιγείρας (9-10 Μαρτίου)
– Ανάβαση Τσακώνας  (11-12 Μαΐου)
– Ανάβαση Δημητσάνας (13-14 Ιουλίου)
– Ανάβαση Στυμφαλίας (14-15 Σεπτεμβρίου)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από 5 αγώνες θα απαρτίζεται το Κύπελλο Αναβάσεων Βορείου Ελλάδος τη νέα χρονιά. Η αρχή θα γίνει στις 13 και 14 Απριλίου με την Ανάβαση Λιγκιάδες Ιωαννίνων, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά το 2023 ως φιλική. Στις 11 και 12 Μαΐου θα διεξαχθεί η Ανάβαση Κορύλοβου, ενώ η συνέχεια στο θεσμό θα δοθεί στις 1-2 Ιουνίου με την Ανάβαση Σερρών. Η Ανάβαση Βλάστης θα αποτελέσει τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου και θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου, με την Ανάβαση Βελβεντού να είναι αυτή η οποία θα ρίξει την αυλαία του Κυπέλλου στις 12 και 13 Οκτωβρίου.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα του Κυπέλλου Αναβάσεων Βορείου Ελλάδος του 2024, έχει ως εξής:

– Ανάβαση Λιγκιάδες Ιωαννίνων (13-14 Απριλίου)
– Ανάβαση Κορύλοβου (11-12 Μαΐου)
 Ανάβαση Σερρών (1-2 Ιουνίου)
– Ανάβαση Βλάστης (31 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου)
– Ανάβαση Βελβεντού (12-13 Οκτωβρίου)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Ένας νέος αγώνας, η Ανάβαση Ζένια θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα του θεσμού και θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαρτίου. Τη σκυτάλη θα πάρει η Ανάβαση Βαντέ-Κοντόπουλα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18 και 19 Μαΐου, ενώ η πρωταθληματική Ανάβαση Ομαλού (12-13 Οκτωβρίου) θα αποτελέσει τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Αναβάσεων Κρήτης. Η Ανάβαση Ρούπες-Αρκάδι θα λάβει χώρα στις 16-17 Νοεμβρίου.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα του Κυπέλλου Αναβάσεων Κρήτης για το 2024, έχει ως εξής:

– Ανάβαση Ζένια (30-31 Μαρτίου)
– Ανάβαση Βαντέ – Κοντόπουλα (18-19 Μαΐου)
– Ανάβαση Ομαλού (12-13 Οκτωβρίου)
– Ανάβαση Ρούπες – Αρκάδι (16-17 Νοεμβρίου)

Γραφείο Τύπου

 

Όσοι φίλοι του αυτοκινήτου , του αθλητισμού και της φύσης αποφασίσετε να παρακολουθήσετε απλό κοντα την Ανάβαση Αρχαίας Αιγείρας , έχετε πολλές επιλογές για κοντινές αποδράσεις.

Με έδρα την όμορφη παραλία της Ακράτας ,μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμα , την Εβροστίνα – Ζάζολη .Έχει υψόμετρο 700 μέτρα 

 Εκεί μπορείτε  να απολαύσετε παραδισιακά φαγητά στις ξακουστές ταβέρνες”Το Αρχοντικό της Ζάχολης ” κ  τη ταβέρνα “ο Κοραής”, αμέσως μετά να περπατήσετε στο Πανέμορφο ”Ρέμα των Μύλων ”

Να ανηφορήσετε στον Ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου , ένα σπάνιο μνημείο  από άποψη ρυθμού και αρχιτεκτονικής  με τους 17 τρούλους , και τις 3 Άγιες Τράπεζες

Ο ναός αυτός κτίστηκε σε 39 μέρες  μετά τη χορήγηση 40 ημερών προθεσμίας από τη Τουρκική διοίκηση.

Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά  το ξωκλήσι της Παναγίας Της Καταφυγιώτισσας , είναι κτισμένο στο κοίλωμα πελώριου βράχου , βόρεια της Ζάχολης , ύψους 40 μέτρων .

Την εόμενη μέρα μπορείτε να κάνετε μια ολοήμερη εκδρομή και να επισκευτείτε τη πανέμορφη λίμνη Τσιβλού 

 

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 8,3 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα[1]. Γύρω και κοντά στη λίμνη μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία, όπου το πράσινο και η θέα θα τον αποζημιώσει. Κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά ΠεριστέραΑγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Η τοπική παράδοση την ονομάζει και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε[3].

Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Αν έχετε χρόνο και διάθεση θα μπορούσατε να επισκεφτείτε τη Σελιάν.

Η Σελιάνα, Αρχαία Φελλόη, βρίσκεται περίπου 17 χλμ. ορεινά της Αιγείρας, στην Αιγιάλεια Αχαϊας, σε υψόμετρο 750 μέτρων, στα σύνορα με την Κορινθία.

Διαβάστε εδώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το  λάτρη της Σελιάνας , φίλο μου και κάτοικο της Σελιάνας Δημοσιογράφο Δημήτρη Μπαλή

 

Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε ωραίο καιρό και να μας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουμε έναν όμορφο αγώνα και ένα γεμάτο πανέμορφο 3μερο στην Ανατολική Αιγιάλεια

 

Βασίλης Μουντάκης

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button