Εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα κουνούπια τα οποία τσιμπούσαν δεινοσαύρους
Τα κεχριμπάρια κρύβουν συχνά παλαιοντολογικούς θησαυρούς αφού παγιδεύονται στο εσωτερικό τους διάφοροι μικροοργανισμοί, έντομα, φυτά και ιστοί ζώων. Το περιβάλλον του κεχριμπαριού διατηρεί αυτά τα απολιθώματα σε άριστη κατάσταση για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
Έχουν εντοπισθεί σε κεχριμπάρια απολιθώματα ηλικίας δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατ. ετών.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Current Biology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη των απολιθωμάτων δύο κουνουπιών σε ένα κεχριμπάρι που βρέθηκε στο Λίβανο. Η ηλικία των κουνουπιών οποίων υπολογίστηκε στα 125 εκατ. έτη, ζούσαν δηλαδή στην Ιουράσια Περίοδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα κουνούπια ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος κουνουπιών που έλαβε την ονομασία Libanoculex intermedius και ανήκουν σε μια επίσης άγνωστη και εξαφανισμένη σήμερα οικογένεια κουνουπιών που έλαβε την ονομασία Libanoculicinae.
Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη της ανατομίας και συμπεριφοράς των κουνουπιών. Οι επιστήμονες θεωρούν πώς όταν τα έντομα έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη τρέφονταν με τους χυμούς των φυτών. Η αιματοφαγία όπως αυτή που κάνουν τα κουνούπια αποτέλεσε εξελικτική διαδικασία με τους επιστήμονες να προσπαθούν να μάθουν πότε, πώς και γιατί εμφανίστηκε η αιματοφαγία στα έντομα.
Εκτός από τα γενικότερα στοιχεία για την αιματοφαγία των εντόμων το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη μελέτη των κουνουπιών αφού τα απολιθώματα ανήκουν σε δύο αρσενικά κουνούπια.
Είναι γνωστό ότι εκείνα που τσιμπάνε για να τραφούν με αίμα είναι τα θηλυκά κουνούπια με τα αρσενικά να είναι φυτοφάγα. Τα αρσενικά κουνούπια που εντοπίστηκαν στο κεχριμπάρι διέθεταν τα όργανα και τους μηχανισμούς απορρόφησης αίματος ανοίγοντας ένα κεφάλαιο στην ιστοριών αυτών των εντόμων. Θα πρέπει τώρα οι επιστήμονες να ψάξουν να βρουν πότε και γιατί τα αρσενικά κουνούπια άλλαξαν ανατομία και συμπεριφορά με τις απαντήσεις να μπορούν ίσως να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης των επιθέσεων των κουνουπιών στους ανθρώπους οι οποίες συχνά συνοδεύονται από σοβαρές ασθένειες.
Naftemporiki.gr