Και όμως … μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από έναν υπάλληλο
Του Ιωάννη Στρατηγού, Δικηγόρου Παρ’Αρείω Πάγω
(ανοικτή επιστολή για το νομοσχέδιο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης προς κάθε βουλευτή της συμπολίτευσης)
Ως δικηγόρος και λειτουργός της ελληνικής δικαιοσύνης θεωρώ αυτονόητο ότι με βάση την ιδιότητά σας ως επιστήμονας και εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, θα αποδοκιμάσετε δημόσια, θα ζητήσετε την απόσυρση των εξαγγελιών του οικονομικού επιτελείου περί φορολόγησης «τεκμαρτών» απόλυτα ανύπαρκτων εισοδημάτων και δεν θα ψηφίσετε το κατάπτυστο, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, επαίσχυντο, προσβλητικό, φασιστικής και ολοκληρωτικής έμπνευσης τερατούργημα που εισάγεται στο ελληνικό κοινοβούλιο από την κυβέρνηση άνευ αιδούς, ως νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και ειδικότερα τις διατάξεις για φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχείρηση, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Δεν χρειάζεται να αναλύσω τους λόγους και τα επιχειρήματα που καταδεικνύουν τους ανωτέρω επιεικείς χαρακτηρισμούς μου, καθότι έχουν αναπτυχθεί γλαφυρά στις τοποθετήσεις της Ολομέλειας και των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και των λοιπών επιστημονικών φορέων της χώρας.
Τα επιχειρήματα αυτά είναι ακλόνητα και έναντι αυτών οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπόρεσαν τόσο καιρό να αρθρώσουν ούτε μία πειστική απάντηση. Το μόνο που βρίσκουν να λένε και ξαναλένε, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, υποτιμώντας για άλλη μια φορά τη νοημοσύνη του μέσου έλληνα, είναι το περίφημο: «δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από τον υπάλληλό του». Όμως και αυτό το μόνο ψευδο-αντεπιχείρημα είναι σαθρό, αίολο και ανεπαρκές. Και βέβαια μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από τον υπάλληλό του. Και μάλιστα, όχι απλά και μόνο να κερδίζει λιγότερα, αλλά ακόμα και να ζημιώνει. Είναι ο ορισμός της επιχειρηματικότητας ! Είναι αυτό που μας μάθαιναν στα πρώτα έτη της Νομικής, στις πρώτες παραδόσεις του εμπορικού δικαίου ! Ότι επιχειρηματίας-ελεύθερος επαγγελματίας = ρίσκο, διακινδύνευση, πιθανή ζημία. Μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα από έναν μισθωτό αλλά μπορεί να χάσει και να κινδυνεύσει και η ίδια του η διατροφή ή και η περιουσία του. Ας αποφασίσουν λοιπόν στην κυβέρνηση τι μας θεωρούν εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν γι΄ αυτούς είμαστε επιχειρήσεις και μας επιβάλλουν όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων (βιβλία, στοιχεία, έλεγχοι, mydata, φορολόγηση επιχειρήσεων, ειδικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων για εξοπλισμό, τράπεζες, λογιστή, ταμεία κλπ.) ας μας επιτρέψουν να έχουμε και αυτά που προσιδιάζουν στις επιχειρήσεις: δυνατότητα εμφάνισης και μεταφοράς-συμψηφισμού ζημιών, φορολόγηση βάσει βιβλίων και στοιχείων, έκπτωση όλων των δαπανών κλπ. Αν είμαστε ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, τότε δικαιούμαστε τα οφέλη των μισθωτών: απαλλαγή από ΦΠΑ, αφορολόγητο, φορολόγηση με κλίμακα μισθωτών, επιδόματα κλπ.
Αφού προφανώς λοιπόν μας αντιμετωπίζουν ως μικρές επιχειρήσεις, ας μας αφήσουν να κρατάμε τα βιβλία μας και να φορολογούμαστε βάσει των αποτελεσμάτων μας. Αν έχουμε ζημία, έχουμε ζημία. Αν έχουμε κέρδος, φορολογήστε μας. Δεν μπορείτε όμως να μας αποκαλείτε εκ προοιμίου ανειλικρινείς και φοροφυγάδες ! Ελέγξτε μας, έχετε όλα τα μέσα και εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας. Ολοι πληρώνουμε κατά 90% τουλάχιστον με κάρτες. Αν οι δαπάνες μας είναι περισσότερες από τα δηλούμενα έσοδά μας, αυτομάτως μας πιάνετε. Γνωρίζετε τα πάντα, τι και πόσα χαλάμε, τι και από που ψωνίζουμε, τι τρώμε, τι δαπανάμε, πως περνάμε, πως μετακινούμαστε, που κοιμόμαστε, πως ντυνόμαστε. Εχετε τα τεκμήρια διαβίωσης. Φορολογήστε αυτούς (τους πολλούς) με τις αυτοκινητάρες, τις πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία, τις πισίνες κλπ. Εχετε και τα mydata: τα αποδεχθήκαμε και συμμορφωθήκαμε τάχιστα και σε πολύ υψηλό βαθμό (όπως παραδέχθηκε και η ίδια η ΑΑΔΕ). Τα περνάμε όλα ηλεκτρονικά για να τα βλέπετε και να τα ελέγχετε άμεσα. Είπατε ακόμη ότι δεν θα εκπίπτει ότι δεν περνάει στα mydata και ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τα ηλεκτρονικώς εμφαινόμενα, δεκτό και αυτό. Εχετε και το νέο μεγάλο αδελφό το ΣΑΕΠΠ. Τι άλλο θέλετε ; Γιατί διώκετε ακατάπαυστα τον μικρομεσαίο με άδικα χαράτσια όπως το τέλος επιτηδεύματος ; Λέτε ότι θα το καταργήσετε και βάζετε στη θέση του ένα ακόμα πιο άδικο και αδυσώπητο χαράτσι με το εισαγόμενο νομοσχέδιο. Αυτά που θα χάσετε από το τέλος επιτηδεύματος μπορείτε να τα πάρετε πανεύκολα αν φορολογήσετε δίκαια μερικά μόνο από τα υπερκέρδη μεγάλων επιχειρήσεων που πλουτίζουν ασύστολα σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Αλλά και επί του πραγματικού: Οι εμπνευστές αυτού του χυδαίου νομοσχεδίου αγνοούν (ή κάνουν ότι αγνοούν) την πραγματικότητα. Προφανώς, διότι δεν έχουν ιδέα πως δουλεύει ο μέσος δικηγόρος, τι σημαίνει δικαστήριο καθημερινών υποθέσεων και τι αποφέρει οικονομικά (γιατί η μεγάλη μάζα των δικηγόρων με αυτές τις μικρουποθέσεις ασχολείται, τις μεγάλες και αποδοτικές τις έχουν τα μεγάλα γραφεία που λειτουργούν ούτως ή άλλως ως εταιρίες και δεν καταλαμβάνονται από το νομοσχέδιο), πόσες παραστάσεις το χρόνο κάνει, τι έξοδα έχει, πως τα βγάζει πέρα με τις εισφορές και τα άλλα βάρη του. Και όμως λοιπόν, μπορεί πράγματι ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από έναν υπάλληλο, ακόμα και από έναν εργατοτεχνίτη ή και ανειδίκευτο εργάτη. Γνωρίζετε ότι το μεροκάματο ενός εργάτη γης ή οικοδομής ή μάστορα είναι πλέον τουλάχιστον 70 ευρώ, δηλαδή αν δουλεύει έστω και 20 ημέρες το μήνα, πάνω από 1400 ευρώ μηνιαίως. Ξέρετε πόσοι δικηγόροι πραγματικά βγάζουν πολύ λιγότερα από 1000 ευρώ μηνιαίως ; Ξέρετε πόσοι παρακαλάνε να πάνε σε οποιοδήποτε γραφείο – ακόμη και άσχετο με τη δουλειά τους – με ακόμη μικρότερο μισθό από τα παραπάνω, μόνο και μόνο για να έχουν κάτι σταθερό ; Ξέρετε ότι μεγάλος αριθμός δικηγόρων δεν έχει να πληρώσει ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές του ; Πως λοιπόν με το ζόρι θα τους φορολογήσετε όλους αυτούς ότι βγάζουν καθαρά μισθό υπαλλήλου ; Και γιατί δεν μπορεί ένας δικηγόρος που έχει άλλα εισοδήματα ή ο/η σύντροφός του έχει ικανό οικογενειακό εισόδημα ή έχει κάποια πάθηση (μικρότερη από 80% αναπηρία) που δεν του επιτρέπει πλήρη απασχόληση ή φθάνει στη σύνταξη και θέλει απλώς να πληρώνει τις εισφορές του, να δηλώνει και να βγάζει πράγματι ένα μικρότερο συμπληρωματικό εισόδημα ; (μην μου πείτε για τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου έναντι της φορολογικής αρχής γιατί εδώ γελάμε: και ο πιο άπειρος δικηγόρος γνωρίζει ότι στην ουσία το «μαχητό» για το δημόσιο είναι αμάχητο).
Και εν πάσει περιπτώσει, αν επιμένουν στο μότο τους για «τον μισθό του υπαλλήλου», ας εφαρμόσουν το νομοσχέδιο γι’ αυτούς που έχουν υπάλληλο. Πόσοι νομίζετε από τους χιλιάδες ατομικούς δικηγόρους έχουν υπάλληλο ;
Τελειώνω, σημειώνοντας προς αποφυγή παρανοήσεων, ότι προσωπικά δεν με αγγίζουν και δεν με επιβαρύνουν καθόλου οι διατάξεις του νομοσχεδίου διότι πάντα δήλωνα και δηλώνω πολύ περισσότερα από το «μισθό του υπαλλήλου» (που δεν έχω), τις απολαβές του μέσου δικηγόρου, του μέσου εργαζόμενου και του μέσου έλληνα φορολογούμενου. Όμως δεν μπορώ να μην στιγματίσω τις εκτρωματικές αυτές διατάξεις όταν βάλλεται με τέτοιο επαίσχυντο τρόπο η αξιοπρέπεια του έλληνα δικηγόρου, όταν καθυβρίζεται σαν ανειλικρινής και φοροφυγάς, όταν διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα και υποτιμάται η νοημοσύνη όλων μας. Ανειλικρινείς είναι αυτοί που έταξαν ψευδώς στον ελληνικό λαό ότι θα καταργήσουν τα άδικα τέλη και φόρους και θα υποστηρίξουν τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Μας αντιμετωπίζουν σαν τα συνήθη υποζύγια, αφήνοντας τα οικονομικά μεγαθήρια, τράπεζες, funds κλπ οικονομικούς κολοσσούς να θησαυρίζουν στις πλάτες μας.
ΥΓ: Αντί για τα παραπάνω αίσχη, θα μπορούσε το οικονομικό επιτελείο να εισπράξει πολύ πιο εύκολα και δίκαια αυτά που σκοπεύει να εισπράξει με έναν απλό τρόπο: την αύξηση και εκλογίκευση των γραμματίων προείσπραξης, όμως δεν το θέλουν οι φιλικά προσκείμενοι και συνδεόμενοι με την κάθε κυβέρνηση οικονομικοί μεγιστάνες: τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, funds, ενεργειακοί κολοσσοί κλπ. για να δίνουν εξευτελιστικές δικηγορικές αμοιβές και να διενεργούν με φθηνές υπηρεσίες και περισσότερη ευκολία πλειστηριασμούς και δικαστικά μέτρα σε βάρος των οικονομικά ασθενών πολιτών.
Πηγή http://www.legalnews24.gr/2023/11/blog-post_21.html?m=1