Κρητικοί Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, δηλαδή τα σαλιγκάρια όπως είναι γνωστά στην υπόλοιπη Ελλάδα ,αποτελούν μεζέ με έντονη Κρητική γεύση που δεν γίνεται να μην δοκιμάσει κάθε επισκέπτης του νησιού, αλλά και αγαπημένο φαγητό των Κρητικών.
Απαιτούν μπόλικο αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι και φρέσκο δεντρολίβανο.
Μοναδικοί, γι αυτό αξίζουν την προσοχή μας!
Χοχλιοί μπουμπουριστοί – σαλιγκάρια τηγανητά (μπουμπουριστά)
Προετοιμασία: 1.30 – 2 ώρες( λόγω της αναμονής). Μπορείτε βέβαια να κάνετε όλη την προετοιμασία (πλύσιμο, ζεμάτισμα κλπ) νωρίτερα ή και την προηγουμένη, κρατώντας τους έτοιμους καθαρούς χοχλιούς στο ψυγείο. Αφήστε μόνον το τηγάνισμα για την τελευταία στιγμή.
Τα σωστά υλικά :
-Σαλιγκάρια χοντρά, πλυμένα και καθαρισμένα
-Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-Αλάτι
-Ελαιόλαδο
-Φρέσκο δεντρολίβανο
-Ξύδι
Πώς να ετοιμάσετε τους χοχλιούς:
Βάζετε τους χοχλιούς σε λεκάνη ή μεγάλο μπολ με νερό βρύσης για 1 περίπου ώρα ώστε να ξυπνήσουν. Σ’ αυτό το διάστημα, τους σκεπάζετε με σκεύος για να μην δραπετεύσουν στο χώρο.
Καθαρίζετε με ένα μαχαιράκι το στόμιο και το κέλυφος και τους πλένετε πολύ καλά (3-4 φορές) σε μπόλικο νερό.
Ζεμάτισμα: Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε αλάτι και τους πλυμένους χοχλιούς. Βράζετε για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε και σουρώνετε. Αφήνετε να στραγγίσουν.
Έπειτα:
- Πασπαλίζω ένα μεγάλο τηγάνι με αλεύρι και μπόλικο αλάτι.
- Ραντίζω με ελαιόλαδο και ανάβω τη φωτιά στο μέγιστο.
- Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο, χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια και βάζω μπρούμυτα τα σαλιγκάρια, σε μια στρώση.
- Αφήνω 1 λεπτό, πασπαλίζω με κλαδιά φρέσκου δεντρολίβανου, τους ανακατεύω και σβήνω με λίγο ξύδι.
- Τα σερβίρω μαζί με το λαδόξιδο που έχουν και γαρνίρω με κλαδιά δεντρολίβανου