Προσφυγή της ΕΤΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προσφύγει η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για μία αμυντική κίνηση της Εθνικής Τράπεζας, που αποσκοπεί στο να προστατεύσει το πελατολόγιό της, στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση η Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως είναι γνωστό, κάθε συμφωνία εξαγοράς ή συγχώνευσης, τελεί υπό την αίρεση των αρμοδίων αρχών και μεταξύ αυτών είναι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έτσι η δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής εκ των πραγμάτων τελεί υπό την έγκριση που θα δώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αλλά εδώ δεν πρόκειται περί της συνήθους πλην απαραίτητης αυτής πρακτικής.
Αντίθετα, πέρα από την εξέταση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τα μερίδια αγοράς και την απόκτηση ή όχι δεσπόζουσας θέσης που γίνεται τυπικά και ουσιαστικά σε όλες τις περιπτώσεις και τώρα στην περίπτωση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπάρχει και προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας για συγκεκριμένο ζήτημα, που θέτει.
Αυτό σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό πελατών της Εθνικής Ασφαλιστικής, που εκτιμάται από πηγές της αγοράς, ότι είναι και πελάτες της Εθνικής Τράπεζας. Άλλωστε αρκετοί έγιναν πελάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής αγοράζοντας τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, από την Εθνική Τράπεζα της οποίας ήταν πελάτες.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έθετε η πραγματικότητα του πολύκροτου deal, ήταν εξαρχής, σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, το ζήτημα του πελατολογίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η Εθνική Ασφαλιστική είχε περίπου 1,1 εκατομμύρια πελάτες όταν εξαγοράστηκε από το CVC, και σήμερα έχει πάνω από 1,7 εκατομμύρια πελάτες.
Με την εξαγορά της Ασφαλιστικής, ειδικοί του ασφαλιστικού κλάδου επισήμαιναν ότι η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτά μεταξύ άλλων πρόσβαση σε αυτούς τους πελάτες, από τους οποίους, πολλοί, έχουν λογαριασμούς καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα εξοφλούν τα συμβόλαιά τους και τις ασφαλιστικές καταβολές τους, μέσω αυτών των λογαριασμών.
Το ζήτημα της πιθανής πρόσβασης της Τράπεζας Πειραιώς στους πελάτες της ΕΤΕ, είναι αυτό που θέτει η τράπεζα, θέλοντας να διασφαλίσει αυτή τη σχέση και το προνόμιο που έχει μέχρι τώρα.
Η συμφωνία εξαγοράς
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαρτίου, η Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά ποσοστού 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC για ποσό 540 εκατ. ευρώ που αποτιμά το σύνολο της ασφαλιστικής εταιρίας στα 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Συναλλαγή αυξάνει τα Κέρδη ανά Μετοχή της Πειραιώς, “κατά περίπου 5% και την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ αυξάνει την παραγωγή προμηθειών σε επίπεδο εφάμιλλο της διεθνούς αγοράς, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της αποτελεσματικότητας του λειτουργικού κόστους”.
Η Εθνική Ασφαλιστική κατείχε σύνολο ενεργητικού 4 δισ. ευρώ και μετοχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ στη λήξη του 2023. Η Πειραιώς ανέφερε ότι προτίθεται να επιτύχει την ταξινόμησή της ως Xρηματοοικονομικού Oμίλου (Financial Conglomerate, FICO) και να επιδιώξει την εφαρμογή του εποπτικού μηχανισμού του άρθρου 49 του κανονισμού CRR, (κοινώς αναφερόμενου ως Danish Compromise), η οποία εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω το CET1 κεφαλαιακό δείκτη κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλιστικών προϊόντων, με μερίδιο αγοράς περίπου 14,5% (περίπου 17% στον κλάδο ασφαλειών ζωής και περίπου 11% στον κλάδο ασφαλειών ζημιών) και με Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα (“GWP”), άνω των 800 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ έχει ευρύτατο δίκτυο πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ:Προσφυγή της ΕΤΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Εθνικής…