ΥΓΕΙΑ

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη – Μετάδοση και πρόληψη

Η ιλαρά σαρώνει τη γηραιά ήπειρο. Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη μετά την έκρηξη κρουσμάτων ιλαράς και τις νέες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, για να αποτραπεί η εξάπλωση.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Πρόκειται για RNA ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών του γένους Morbillivirus.

Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού που παράγονται όταν άρρωστοι βήχουν και φτερνίζονται.

Τα σταγονίδια που περιέχουν ιούς μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες και ο ιός παραμένει μολυσματικός σε επιφάνειες έως και δύο ώρες.

Τα μολυσμένα άτομα θεωρούνται μεταδοτικά από περίπου πέντε ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως τέσσερις ημέρες μετά. Η ιλαρά είναι μέγιστα μεταδοτική κατά την πρόδρομη φάση που διαρκεί 2-4 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα.

Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου:

το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής [1,2,3,4,5,6,7,8].

Ο χρόνος επώασης είναι 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο
στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος) [1,6].

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με
ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων
προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.

Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2 ώρες μετά την
αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί) [1,2,4]. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά.

Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.

Ιλαρά: Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ειδικά για τα παιδιά: Η 1η δόση του εμβολίου να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών και η 2η δόση 3 μήνες μετά από την πρώτη, ή εάν παρέλθει το διάστημα αυτό, το ταχύτερο δυνατόν Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά από την 1η.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι σπάνιες και ήπιες. Περιλαμβάνουν τοπικό πόνο στο σημείο εμβολιασμού, πυρετό ή/και εξάνθημα (σε ποσοστό 5-10%) που εμφανίζεται περίπου 6 – 10 ημέρες μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης. Πάνω από το 99% όσων έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου θα αναπτύξουν ανοσία και θα είναι προστατευμένοι έναντι της ιλαράς για όλη τους τη ζωή.

ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button