Τα άστρα βαμπίρ είχαν άγνωστους μέχρι σήμερα συνεργάτες
Το Σύμπαν μπορεί να… στοιχειώνεται από περισσότερα συστήματα «βαμπίρ» τριπλών άστρων από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Η νέα έρευνα εξετάζει την εξέλιξη ενός μυστηριώδους είδους άστρου που ονομάζεται άστρο τύπου-Be. Αυτά τα άστρα περιστρέφονται πολύ γρήγορα και διαθέτουν δακτυλίους ύλης φαινόμενο που δεν έχουν καταφέρει οι επιστήμονες να εξηγήσουν μέχρι στιγμής.
Αναλύοντας δεδομένα υψηλής ακρίβειας από τους δορυφόρους Gaia και Hipparcos, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία δείχνουν ότι τα περίεργα χαρακτηριστικά των άστρων Be θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την επιρροή δύο επιπλέον άστρων που περιφέρονται γύρω από το κύριο αστέρι σε συστήματα τριών άστρων.
«Είναι το επόμενο καυτό θέμα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζόναθαν Τοντ για τα συστήματα τριών αστέρων που εντόπισαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας, αυτά τα συστήματα με περισσότερα από δύο άστρα μπορεί να είναι πιο κοινά στο Σύμπαν από ό,τι πιστεύαμε.
Αν και οποιοδήποτε σύστημα που περιλαμβάνει περισσότερα από δύο κοσμικά αντικείμενα είναι θεμελιωδώς χαοτικό, αυτά τα συστήματα τείνουν να σχηματίζουν πιο σταθερές διευθετήσεις όταν δύο αντικείμενα κοντά το ένα κυκλώνονται από τυχόν πρόσθετα αντικείμενα σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Σε τριπλά αστρικά συστήματα το πιο μακρινό άστρο φαίνεται να ωθεί τα δύο πιο εσωτερικά δύο αστέρια σε ολοένα και πιο κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Με τα εσωτερικά αστέρια να ωθούνται πιο κοντά, το άστρο Be θα κυνηγούσε το γειτονικό του άστρο επιτιθέμενο σε αυτό με την ορμή της ταχύτητας του και τη βοήθεια του δίσκου ύλης που διαθέτει. Τα νέα ευρήματα στηρίζουν έτσι την ιδέα ότι αυτά τα αστέρια είναι τελικά κοσμικοί βρικόλακες.
Naftemporiki.gr