ΤΑΞΙΔΙΑ

Το «κρυμμένο » χωριό σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα – Έλατα, καταρράκτες και… νεραϊδοσπηλιά. Ιδανικός προορισμός για τα Χριστούγεννα και για αποδράσεις απο την ρουτίνα της Αθήνας.

 

Η Βάργιανη  είναι ορεινό χωριό του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 38 μόνιμους κατοίκους. Μέχρι και το 1940, ονομαζόταν Βαριανη .
Ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές της κορυφής Γερολεκας του Παρνασσού σε υψόμετρο 880 μέτρων (πηγή : Wikipedia) .
Αν  αποφασίσετε να το επισκεφτείτε, δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε απο κοντά την Νεραϊδοσπηλιά που βρίσκεται στα νότια του χωριού, στα μέσα ενός τεράστιου βράχου. 
Ή σπηλιά διαθέτει σταλακτίτες και σταλαγμίτες και αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής. Μέσα στην σπηλιά υπάρχουν λίμνες με νερό που προσφέρουν ένα απίστευτο θέαμα. 
Πολιούχος του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή και γιορτάζει στις 26 Ιουλίου. Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής. Χάρη στον Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού γίνεται και το τοπικό πανηγύρι. 
Διοικητικά η Βάριανη ανήκει στον δήμο Δελφών ενώ παλαιότερα ανήκε στον δήμο Γραβιάς και πιο πριν στην επαρχία Παρνασσιδος. 
Ή ιστορία της Βάριανης 
Ή Βάριανη επιτέλεσε ιστορικό ρόλο στην διάρκεια της Επανάστασης κατά των Τούρκων. 
Απο την Βάριανη καταγόταν ο ήρωας Ηλίας Αντιπατης, ο Νίκος Μπαλαουρας και ο μυθικός καπετάν Λιαπης. 
Κατα την Τουρκοκρατία  20 γενναίοι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στην άλωση των Σαλωνων .
Τον Σεπτέμβριο του 1824 έλαβε μέρος στο χωριό η μάχη της Πανασσαρης όπου οι Έλληνες νίκησαν τον στρατό του Δερβιζ πασά. 
Ή Βάριανη είναι ένα γραφικό χωριό που εξασφαλίζει την απαραίτητη ηρεμία και οξυγόνο στους επισκέπτες, ενώ δεν υστερεί σε υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενία. Στην Βάριανη λειτουργούν δύο παραδοσιακές ταβέρνες με σπιτικές γεύσεις. 
Τα όμορφα παραδοσιακά και πετρόχτιστα σπίτια θα σας προσφέρουν ένα απίστευτο θέαμα σε συνδυασμό με τα τρεχούμενο νερά απο τις πηγές της Μπουρμπούλας. 
Μέσα στα πλατάνια, λειτουργεί το λαογραφικό μουσείο Βάριανης και το παλιό υδραγωγειο. 
Η Βάργιανη απέχει:
203 χλμ. από την Αθήνα
39 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
51 χλμ. από την Αράχωβα
9 χλμ. από τη Γραβιά
21 χλμ. από την Πολύδροσο
50 χλμ. από τους Δελφούς
59 χλμ. από το Γαλαξείδι
Επιμέλεια άρθρου: Επαναστάτης 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button