ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΑΣΦΑΛΕΙΑΓΕΓΟΝΟΤΑΖΩΑ-ΦΥΣΗκοινωνικάΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τουλάχιστον 15 νεκροί στις πλημμύρες της κεντρικής Ευρώπης-καταιγίδας Μπόρις

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολωνία

Οαριθμός των νεκρών από τις σφοδρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες αυξάνεται και, πλέον, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες σε Αυστρία και Ρουμανία.

Οι συνοριακές περιοχές μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας επλήγησαν το Σαββατοκύριακο καθώς η ισχυρή βροχόπτωση και η άνοδος της στάθμης του νερού προκάλεσαν την κατάρρευση γεφυρών, την εκκένωση περιοχών και τις καταστροφές σε αυτοκίνητα και αμάξια.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές και ανακοίνωσε ότι διαθέτει ένα δισεκατομμύριο ζλότι (260 εκατομμύρια δολάρια) για την αποκατάσταση των περιοχών. Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες πληγέντων χωρών και ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομική βοήθεια.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν δρόμους στο Klodzko να είναι γεμάτοι λάσπη και συντρίμμια. Στην πολωνική πόλη Nysa ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε, με ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και ηλικιωμένων, να μεταφέρονται σε σχεδίες.

Στην Τσεχία, η άνοδος της στάθμης του ποταμού Μοράβα κατά τη διάρκεια της νύκτας πλημμύρισε το 70% της πόλης Λιτοβέλ, σε απόσταση 230 χλμ. ανατολικά της Πράγας, με πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκων.

Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ένα αυστριακός πυροσβέστης έχασε χθες, Κυριακή, τη ζωή του. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος πνίγηκε και στην Πολωνία.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επρόκειτο να εκφωνήσει την Τετάρτη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα πως ακυρώνει την ομιλία του αυτή λόγω της καταιγίδας Μπόρις που πλήττει την κεντρική Ευρώπη.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/

Related Articles

Back to top button