ΥΓΕΙΑ

Τελικά πού οφείλεται – Νέα έρευνα

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα από τα πιο συχνά ιατρικά προβλήματα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ο πόνος στη μέση είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ιατρό. Βάση των ίδιων στοιχείων το 40% των ενηλίκων βιώνει πόνο στη μέση λόγω εκφυλισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές για ποιο λόγο οι δίσκοι προκαλούν πόνο.

Πρόσφατα οι ειδικοί εντόπισαν γιατί εκδηλώνεται ο πόνος στη μέση. Όπως αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicin ο ερευνητής στο Board of Governors Regenerative Medicine Institute στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες «βρήκαμε για πρώτη φορά συγκεκριμένα κύτταρα που θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την κατανόηση του πόνου στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dmitriy Sheyn.

«Το να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργούν αυτά τα κύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενδεχόμενη ανακάλυψη νέων θεραπευτικών επιλογών», πρόσθεσε ο Sheyn.

Το ζελέ στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης έχει την τάση να ξηραίνεται και να εκφυλίζεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά αυτό δεν προκαλεί αυτόματα πόνο στην μέση, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές συνέκριναν αρχικά μεσοσπονδύλιους δίσκους ασθενών με πόνο στη μέση με υγιείς δίσκους από άτομα χωρίς πόνο.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν πόνο στη μέση, είχαν δίσκους που περιείχαν μεγαλύτερο αριθμό ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων που μπορεί να σχετίζεται με τον πόνο τους.

«Δεν ξέρουμε αν τα κύτταρα που σχετίζονται με τον πόνο προσέλκυαν την εισβολή των νευρώνων ή τα υγιή κύτταρα την απωθούσαν, αλλά υπήρχε σίγουρα μια διαφορά μεταξύ των υγιών και των κυττάρων που σχετίζονται με τον πόνο», δήλωσε ο Sheyn.

Πόνος στη μέση: Νέους ορίζοντες στην αντιμετώπισή του

Τα ευρήματα ανοίγουν δρόμους σε νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα του δίσκου που σχετίζονται με τον πόνο σε υγιή κύτταρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η προσθήκη υγιών κυττάρων στους επώδυνους δίσκους θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, εάν τα υγιή κύτταρα είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τα κύτταρα που σχετίζονται με τον πόνο.

«Η αποκάλυψη των κυττάρων-κλειδιών που κρύβονται πίσω από τον πόνο που σχετίζεται με τον δίσκο, σηματοδοτεί ένα καίριο βήμα στην αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση του πόνου στη μέση», δήλωσε ο Δρ. Mark Vrahas, πρόεδρος της Ορθοπεδικής του Cedars-Sinai.

«Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τις πόρτες για στοχευμένες θεραπείες που μπορεί να φέρουν επανάσταση στις ορθοπεδικές θεραπείες, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως».

ΠΗΓΗ: Science Translational Medicine.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button