Euronext: Καταθέσαμε πρόταση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Η Euronext, λαμβάνοντας υπόψη σημερινά δημοσιεύματα, επιβεβαιώνει ότι έχει εισέλθει σε συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (“ΕΧΑΕ”), διαχειριστή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σχετικά με ενδεχόμενη προσφορά για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών της ΕΧΑΕ.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext.
Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η ενδεχόμενη πρόταση θα αποτιμήσει το σύνολο του εκδοθέντος και προς έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).
Ως ο κορυφαίος πανευρωπαϊκός φορέας χρηματιστηριακών αγορών, η Euronext αποτελεί τη βάση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανάγκης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ενδεχόμενη συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα συνέβαλε στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της Euronext για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνέργειας. Ο ενοποιημένος Όμιλος θα προωθούσε την εναρμόνιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με τη χρήση ενιαίας τεχνολογίας για συναλλαγές και μετα-συναλλαγές και κοινό διασυνοριακό πλαίσιο εκκαθάρισης.
Η Euronext συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται περίπου το 25% της συνολικής δραστηριότητας διαπραγμάτευσης μετοχών (cash equity trading) στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Όσλο και το Παρίσι.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6 τρισ. ευρώ. Η αποδεδειγμένη εμπειρία της Euronext στην ενσωμάτωση υποδομών για τις κεφαλαιαγορές αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς διεθνώς καθώς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας του ενοποιημένου Ομίλου.
Το ενδιαφέρον της Euronext για την ΕΧΑΕ αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη της Euronext στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική από την περαιτέρω ενσωμάτωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία ή συναλλαγή ούτε έχει υποβληθεί σχετική προσφορά. Η Euronext επιβεβαιώνει ότι θα τηρήσει την πολιτική της όσον αφορά θέματα οικονομικής πειθαρχίας και επενδυτικών κριτηρίων σύμφωνα με το στρατηγικό της σχέδιο. Η Euronext θα ανακοινώσει τυχόν σημαντικές πληροφορίες σε εύθετο χρόνο.
Σε καλό στάδιο οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε καλό στάδιο, με την ελληνική κυβέρνηση να βλέπει τις εξελίξεις θετικά, καθώς το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα ενσωματωθεί στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο θα έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική αγορά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο που το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στην τελική ευθεία για την αναβάθμιση του στις ανεπτυγμένες αγορές και ασφαλώς στο ενδιαφέρον του Euronext για το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτυπώνεται η αναβαθμισμένη εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και η ελληνική οικονομία.
Το Euronext ιδρύθηκε το 2000 με τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων της Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Νορβηγίας και είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο του ‘Αμστερνταμ.
[1] Με βάση το συνολικό αριθμό μετοχών στις 30 Μαρτίου 2025 που ανέρχεται σε 57.850.000, εξαιρουμένου του αριθμού ιδίων μετοχών που ανέρχεται σε 2.498.000.
Τι λέει το ΥΠΕΘΟ
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΘΟ αναφέρει:
“Σήμερα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώθηκε ότι η Euronext έχει εισέλθει σε προκαταρκτικές συζητήσεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών σχετικά με την ενδεχόμενη εξαγορά του. Πρόκειται για μια εμπορική συζήτηση σε πρώιμο στάδιο, η οποία ενδέχεται ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη θα υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τελικά στην απόφαση των μετόχων.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας. Δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ιστορία σχεδόν 150 ετών, αποτελεί θεσμό-ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, έχει ταυτιστεί με την ιστορία της χώρας- από τη βιομηχανοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέχρι τη διαχείριση κρίσεων και τη σημερινή δυναμική πορεία ανάκαμψης και μετασχηματισμού.
Η Euronext, με δραστηριότητες σε επτά χώρες – Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία – αποτελεί σήμερα κορυφαίο πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό όμιλο. Μέσω της πιθανής ένταξης, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το όγδοο μέλος ενός ενοποιημένου οικοσυστήματος κεφαλαιαγορών που σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες ενώ επωφελείται από μια κοινή στρατηγική και τεχνογνωσία.
Σε περίπτωση που προχωρήσει ο συνδυασμός των δύο οντοτήτων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προτίθεται να υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ενσωμάτωσης, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργική εναρμόνιση. Μια ενιαία προσέγγιση στις υποδομές, τις λειτουργίες και την εποπτεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Υποστηρίζουμε ανάμεσα σε άλλα:
– τη μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών
– την ενσωμάτωση των εκκαθαριστικών λειτουργιών σε ένα ευρύτερο διασυνοριακό πλαίσιο
– την εναρμόνιση των υποδομών μετασυναλλακτικής υποστήριξης, και
– την ενίσχυση των συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στην ενέργεια και στο χρέος.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίζει να ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το μέγεθος και η τεχνογνωσία της Euronext, σε ότι αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους επενδυτές και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
Αυτή η ενδεχόμενη εξέλιξη ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025. Στοχεύει στη βέλτιστη διοχέτευση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, στην ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις κεφαλαιαγορές και στη βελτίωση των επιλογών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς – έχει ήδη επιστρέψει.
Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον”.