Οι Ανασφάλιστες Κατοικίες στην Ελλάδα: Ένας Αόρατος Κίνδυνος
Γράφει ο Αλέξανδρος Βοργίας
Οι Ανασφάλιστες Κατοικίες στην Ελλάδα: Ένας Αόρατος Κίνδυνος
Οι ανασφάλιστες κατοικίες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών επιλέγει να μην ασφαλίζει την περιουσία του. Η απόφαση αυτή, συχνά αποτέλεσμα άγνοιας ή οικονομικών δυσκολιών, θέτει τους ιδιοκτήτες σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς οι απρόβλεπτοι φυσικοί κίνδυνοι και οι οικονομικές καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες.
Το Μέγεθος του Προβλήματος
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα και ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, ένα μεγάλο ποσοστό κατοικιών παραμένει ανασφάλιστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο περίπου το 20% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιών παραμένουν εντελώς εκτεθειμένοι σε περίπτωση ζημιάς από σεισμό, πλημμύρα ή πυρκαγιά.
Οι Κίνδυνοι για τις Ανασφάλιστες Κατοικίες
1. Φυσικές Καταστροφές: Οι σεισμοί είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα στη χώρα, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς ζώνες στον κόσμο. Μια σοβαρή σεισμική δόνηση μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, και οι ιδιοκτήτες χωρίς ασφάλιση βρίσκονται αντιμέτωποι με το κόστος επισκευής ή και ανοικοδόμησης από την τσέπη τους.
2. Οικονομική Ασφάλεια: Η επισκευή μιας κατοικίας μετά από καταστροφή μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Χωρίς την απαραίτητη ασφάλιση, πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απώλειες, οδηγούμενες σε οικονομικό αδιέξοδο.
3. Ελλιπής Κρατική Υποστήριξη: Παρά τις κρατικές προσπάθειες για την υποστήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, οι παροχές συχνά δεν καλύπτουν το πλήρες κόστος αποκατάστασης. Η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση καθιστούν την ιδιωτική ασφάλιση απαραίτητη για τη διατήρηση της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών.
Γιατί οι Ιδιοκτήτες Αδιαφορούν
Η ανασφάλιστη κατοικία συχνά προκύπτει από την αντίληψη ότι η ασφάλιση είναι πολυτέλεια. Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι το κόστος των ασφαλίστρων είναι υψηλό και το ρίσκο ζημιάς χαμηλό. Ωστόσο, αυτή η θεώρηση παραγνωρίζει τη συχνότητα των φυσικών καταστροφών, αλλά και το ενδεχόμενο οι ζημιές να είναι τόσο σοβαρές που η αποκατάστασή τους χωρίς βοήθεια να είναι ανέφικτη.
Η Λύση: Προσιτή Ασφάλιση για Όλους
Η ανάγκη για ασφάλιση κατοικιών είναι επιτακτική και η υιοθέτηση πολιτικών που θα καταστήσουν την ασφάλιση πιο προσιτή αποτελεί βασική πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες και την πολιτεία. Προγράμματα που προσφέρουν χαμηλότερα ασφάλιστρα ή κίνητρα για ασφαλιστική κάλυψη σε περιοχές υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συμπέρασμα
Η ασφάλιση κατοικιών δεν είναι περιττή πολυτέλεια, αλλά βασικό μέτρο προστασίας για κάθε ιδιοκτήτη. Με τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών να αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ασφάλιση προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία, εξασφαλίζοντας ότι, ό,τι κι αν συμβεί, οι ιδιοκτήτες δεν θα βρεθούν οικονομικά καταστραμμένοι.
Και να θυμάστε: Αν δεν έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου, δεν το κατέχεις πραγματικά – το αφήνεις έρμαιο σε ατυχήματα και φυσικές καταστροφές.
Αλέξανδρος Βοργίας