ΑΣΦΑΛΕΙΑBUSINESSΑΣΦΑΛΙΣΗΔΙΑΦΟΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠ.Ε.Κ.Α.Π

Πώς θα μειωθούν τα ασφάλιστρα υγείας

Όταν οι δαπάνες υγείας παραμένουν χαμηλές και η διαχείριση του ασφαλιστικού κινδύνου γίνεται πιο ευέλικτη. Με ποιον τρόπο μπορούμε να το εξασφαλίσουμε. Γράφει ο Μιχάλης Τάτσης.

Η υγεία είναι ένα πολύτιμο, αλλά πολύ ακριβό αγαθό και αυτό αποδεικνύεται από τις δαπάνες υγείας των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2023 κατέβαλαν από την τσέπη τους 5,89 δισ. ευρώ, ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί ότι η χώρα μας διαθέτει Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ποσό αυτό είναι υπέρογκο, παρά το ότι το κράτος αύξησε τη συμμετοχή του στις δαπάνες υγείας ακόμη περισσότερο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με ποσό που άγγιξε τα 10 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονική περίοδο οι ασφαλιστικές εταιρείες συμμετείχαν μόλις με 700 εκατ. ευρώ.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η επιβάρυνση για τους ιδιώτες είναι τεράστια, αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε οικογένεια καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. Συχνά η συνέπεια ενός σοβαρού και αναπάντεχου ζητήματος υγείας για πολύ κόσμο, είναι να κινδυνεύει να βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί έναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ενός αναπάντεχου κινδύνου μιας αρρώστιας. Με τα προγράμματα υγείας που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, είτε μέσω των ατομικών, είτε μέσω των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, προσφέρουν μία λύση για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν για την αντιμετώπιση μιας δυσμενούς κατάστασης υγείας, δίνοντας στον ασφαλισμένο και στην οικογένεια του την δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να κινδυνεύουν από οικονομική καταστροφή.

Η ευελιξία των περισσότερων προγραμμάτων νοσοκομειακής περίθαλψης είναι αρκετά μεγάλη, παρέχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και του ασφαλισμένου (πληρώνοντας μία σχετικά μικρή απαλλαγή), κάτι που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής του ασφάλιστρου στην οικονομική δυνατότητα του πελάτη.

Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί το όχημα για να έχει κάθε άνθρωπος πρόσβαση στους μεγάλους ομίλους των ιδιωτικών κλινικών για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε, όχι μόνο την αξιοπιστία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών, αλλά και τις άριστες συνθήκες περίθαλψης που προσφέρουν οι κτιριακές υποδομές των κλινικών.

Τα εμπόδια και η πρόληψη

Αδιαμφισβήτητα, η προσφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα της υγείας προσδίδει σημαντικότατη αξία και προοπτική για το μέλλον. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε, ωστόσο, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που ήδη υφίστανται και που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι προς ασφάλιση, αλλά και οι ήδη ασφαλισμένοι.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο πληθωρισμός. Όπως κάθε υπηρεσία και αγαθό, έτσι και η ιατρική περίθαλψη επηρεάζεται από την αύξηση του κόστους, γεγονός που καθιστά τη νοσοκομειακή φροντίδα ακριβότερη.

Συμφωνούμε όλοι ότι η ασφάλιση έχει έναν ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Αν αναλύσουμε αυτή την έννοια, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ασφαλιστική αγορά, και ιδιαίτερα ο τομέας της υγείας, επικεντρώνεται στον άνθρωπο. Στόχος της είναι να εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων στην περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικά αδυνάτων.

Μέσα από τα πακέτα προληπτικού ελέγχου που προσφέρουν οι κλινικές, καθώς και μέσω της αξιοποίησης του ιατρού εργασίας –ο οποίος είναι απαραίτητος σε επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων– μπορούμε να εντοπίζουμε εγκαίρως πιθανά προβλήματα υγείας.

Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνει τη δυνατότητα στα τμήματα underwriting των ασφαλιστικών εταιρειών να έχουν μια επικαιροποιημένη εικόνα της υγείας τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των υποψήφιων προς ασφάλιση.

Related Articles

Back to top button