Πόσο υπεύθυνος είναι ο σκύλος μου;
Με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 50χρονης στην Θεσσαλονίκη από τα τρία σκυλιά του γείτονα της, καλό θα ήταν να θυμηθούμε μερικά πράγματα ή να τα μάθουμε αν δεν τα γνωρίζουμε.
Κάνοντας μια εμπεριστατωμένη έρευνα γύρω από τον Αστικό και Ποινικό κώδικα που ισχύει στη χώρα μας αποφάσισα να ασχοληθώ με το ζήτημα της βόλτας του σκύλου , το οποίο είναι μέρος των κανόνων ευζωίας .
Ας αρχίσουμε λοιπόν .
Είναι πολύ διαδεδομένο το φαινόμενο, στους δρόμους να κυκλοφορούν σκύλοι χωρίς λουρί, ενώ συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα τους. Να τρέχουν ελεύθεροι σε δημόσια πάρκα και πλατείες και άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σκύλους, να τρομάζουν.
Άλλο φαινόμενο είναι οι Ιδιοκτήτες/κηδεμόνες να μη μεριμνούν για τις ακαθαρσίες των ζώων τους.
Βάσει νόμου, σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα. Και όχι μόνο σε αυτές…
Η καθημερινή βόλτα και το ελεύθερο τρέξιμο, είναι βασικοί παράγοντες που βοηθούν τον σκύλο μας να παραμένει ήρεμος και χαρούμενος. Το παιχνίδι με άλλα σκυλιά και η συναναστροφή με άλλα ζώα κατά προτίμηση του είδους του, είναι απολύτως αναγκαία για τον σκύλο μας. Η καθημερινή βόλτα και η άσκηση του σκύλου αναφέρονται στους κανόνες ευζωίας που υποχρεούνται, βάσει νόμου, να τηρούν οι κηδεμόνες.
Το διοικητικό πρόστιμο για παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς είναι 500€.
Που επιτρέπεται να βγάλουμε βόλτα το σκύλο μας ;
Ο περίπατος του σκύλου επιτρέπεται παντού. Σε όλες τις πλατείες, σε όλα τα δημόσια πάρκα και σε όλους τους κοινόχρηστους, ανοιχτούς χώρους, εκτός από τους χώρους που έχουν χαρακτηριστεί από τους δήμους, ως παιδικές χαρές. Πινακίδες που μπορεί να συναντήσουμε σε Δημόσιους χώρους (εξαιρούνται οι παιδικές χαρές) και αναφέρουν ότι «Απαγορεύεται η Είσοδος σε σκυλιά» είναι παράνομες και μπορούμε να υποβάλλουμε καταγγελία για την αφαίρεση τους .Οι καταγγελίες για την άμεση αφαίρεση των αυθαίρετων πινακίδων ότι «απαγορεύονται οι σκύλοι» μπορούν να γίνονται στο αρμόδιο τμήμα Αστικής Πανίδας του δήμου μας .
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φοβίες , άλλοι που έχουν αλλεργίες και κάποιοι που απλά δεν συμπαθούν τα σκυλιά . Δεν σημαίνει αυτόματα ότι επειδή κάποιος έχει κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά , είναι κακός άνθρωπος και εμείς είμαστε οι σωστοί .Ο καθένας έχει το δικό του δίκιο από την πλευρά του και οφείλουμε ο ένας να σεβόμαστε το δίκιο του άλλου .
Έχω επιλέξει ορισμένα σημεία του Νόμου, που θα ήθελα να σταθούμε λίγο περισσότερο . Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά .
Ο κηδεμόνας/συνοδός του σκύλου μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
Το φαινόμενο που έχουμε παρατηρήσει όλοι μας πολλάκις , να κυκλοφορεί ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας μαζί με το σκυλάκι του ελεύθερο και χωρίς λουρί , δεν δείχνει σωστή και υπεύθυνη στάση . Αρκεί να σκεφτούμε 2-3 πολύ απλά σενάρια που είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε .
α)Η περιφορά του σκύλου μας χωρίς λουρί …Εγκυμονεί κίνδυνους πρωτίστως για το ίδιο το ζώο , το οποίο μπορεί να παρασυρθεί απο κάποιο ερέθισμα και να διαφύγει της προσοχής μας με αποτέλεσμα να το πατήσει κάποιο διερχόμενο όχημα . Σε αυτήν την περίπτωση , εκτός απο τον πόνο σας για τον τραυματισμό του μικρού σας φίλου , θα είστε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου , ως υπεύθυνος για την πρόκληση ατυχήματος . (924 Α.Κ)
Σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα : Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο .
Δηλαδή θα πρέπει να αποζημιώσετε και τον ιδιοκτήτη του οχήματος , μέσα στον πόνο και την θλίψη σας , σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο .
το ηθικό . Για ποιον λόγο να κακοκαρδισουμε έναν άνθρωπο απο την γειτονιά μας , εξαιτίας μιας απρόβλεπτης πράξης που έκανε το σκυλάκι μας , και θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει , αν είχαμε την πρόνοια να του φορέσουμε λουρί ;;
Κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας . Θα αφήνατε το 3 ετών παιδάκι σας να κυκλοφορεί δίπλα σας στο δρόμο , χωρίς να το κρατάτε απο το χεράκι , ώστε να ελέγχετε τη συμπεριφορά του στο δρόμο ;;;;Στο σκυλάκι σας γιατί το κάνετε ;;;;
Ο κηδεμόνας η συνοδός του σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών .
Σε έναν δημόσιο χώρο , αυτόματα έχουμε και υποχρεώσεις απέναντι σε αυτόν τον χώρο . Μην ξεχνάμε ότι το κράτος είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι δημόσιοι χώροι είναι περιουσία μας .
Ως συνιδιοκτήτες , οφείλουμε να σεβαστούμε και το περιουσιακό δικαίωμα των υπολοίπων φορολογουμενων πολιτών .Το διοικητικό πρόστιμο για αυτήν την παράβαση αγγίζει τα 100€. Εξαιρούνται οι σκύλοι βοηθείας πχ των τυφλών.
υποβάλλει μήνυση με την ταυτόχρονη κατάθεση του παράβολου που απαιτείται στις αρχές . Οι αρχές ΔΕΝ διώκουν αυτεπάγγελτα την παράβαση .
Το άρθρο αναφέρει :
– Όποιος με πρόθεση προξενεί σε άλλον σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών. Αν η κάκωση ή η βλάβη της υγείας που του προξένησε είναι όλως ελαφρά, τιμωρείται με κράτηση έως 6 μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ.
Ευθύνη του κατόχου ζώου : Ο κάτοχος ζώου ευθύνεται για τη ζημία που προξενήθηκε απ’ αυτό σε τρίτον. Αν η ζημία έγινε από κατοικίδιο ζώο που χρησιμοποιείται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου του, αυτός δεν ευθύνεται, αν αποδείξει ότι δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα ως προς τη φύλαξη και την εποπτεία του ζώου.
Μέσα απο αυτό το άρθρο προσπάθησα να διευκολύνω όλους εμάς τους κηδεμόνες σκύλων , να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την νομοθεσία . Τα δικαιώματα μας και τις υποχρεώσεις μας οφείλουμε να τις γνωρίζουμε , ως ενεργοί πολίτες , ώστε να ενεργούμε πάντα σύμφωνα με τον νόμο να διεκδικούμε το δίκιο μας και να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας .
Γνωρίζουμε τον νόμο, σεβόμαστε τη φύση του ζώου, σεβόμαστε τους συμπολίτες μας που φοβούνται τους σκύλους, δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον με τα περιττώματα και απολαμβάνουμε τον καθημερινό περίπατο με τον σκύλο μας .
Διαμαντής Ιωάννης
Ασφαλιστικός και Επενδυτικός Σύμβουλος
Τηλέφωνο: 698 42 35 434