FACEBOOKLIFESTYLEUncategorizedΔΙΑΦΟΡΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΧ/ΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρόσμενη, σημαντική επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Απρόσμενη και σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ πάτησε “φρένο”, ενώ οι πτωτικές πιέσεις στη μεταποίηση επιταχύνθηκαν.

Η επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, ήταν ευρεία, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, να βλέπει την πτώση να εντείνεται, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, επέστρεψε σε τροχιά συρρίκνωσης μετά την ώθηση που έλαβε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global, υποχώρησε στις 48,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 51 μονάδες που σκαρφάλωσε τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ήπια υποχώρηση στις 50,5 μονάδες.

“Η Ευρωζώνη οδεύει προς τη στασιμότητα”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

“Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία μείωση των νέων παραγγελιών και το ανεκτέλεστο παραγγελιών, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψουμε μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας”, πρόσθεσε.

Η συνολική ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στις 47,2 μονάδες από τις 49,1 μονάδες προηγουμένως.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο στο μπλοκ κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,5 μονάδες από τις 52,9 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, διαμορφούμενος χαμηλότερα των προσδοκιών σε έρευνα του Reuters, που έκαναν λόγο για ήπια εξασθένιση στις 52,1 μονάδες.

Κι αυτό παρότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές με ηπιότεροι ρυθμό. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αποκλιμακώθηκε και ο δείκτης τιμών παραγωγής διολίσθησε στις 52,0 μονάδες από τις 53,7 μονάδες του Αυγούστου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

“Με την ΕΚΤ να παρακολουθεί προσεκτικά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τόσο των τιμών εισροών όσο και των τιμών εκροών έχει επιβραδυνθεί αποτελεί σίγουρα ευπρόσδεκτο νέο”, δήλωσε ο de la Rubia.

Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, ο οποίος παραμένει κάτω του ορίου των 50 μονάδων για περισσότερα από δύο χρόνια, βυθίστηκε περαιτέρω. Συγκεκριμένα, κατρακύλησε στις 44,8 μονάδες από τις 45,8 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν επίσης οριακή εξασθένιση στις 45,6 μονάδες.

Ο δε δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 44,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 45,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα.

Τέλος, και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων εμφάνισε επιδείνωση, υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι προμηθειών δεν αναμένουν ανάκαμψη σύντομα, ενώ ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής των εργοστασίων διολίσθησε σε χαμηλό 11 μηνών, στις 52,0 μονάδες από τις 57,5 μονάδες του προηγούμενου μήνα..

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

 

Related Articles

Back to top button