FACEBOOKBUSINESSΓΕΓΟΝΟΤΑΔΙΑΦΟΡΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΧ/ΣΕΙΣκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Golden Visa Vs Στέγασης: Οι νέοι αυστηροί όροι με στόχο περισσότερα ακίνητα για ενοικίαση

Η αύξηση του ορίου της επένδυσης στα 800.000 ευρώ και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις - Όσα αλλάζουν

Το επόμενο χρονικό διάστημα και αφού “κλείσουν” όλες οι λεπτομέρειες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης με την οποία αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις απόκτησης «Golden Visa».

Οι αλλαγές αφορούν τόσο στην αύξηση των ορίων της «Χρυσής Βίζας» στις 800.000 ευρώ όσο και στην επιβολή νέων παραμέτρων με στόχο την απελευθέρωση ακινήτων για πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση.

Τα νέα όρια

Για να λάβει κάποιος μέρος στο πρόγραμμα της «Golden Visa» δηλαδή να πάρει άδεια παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν, θα πρέπει πλέον, να αγοράσει ακίνητο με βάση τα νέα όρια 800.000 ή 400.000 ευρώ, ανάλογα την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Στις αλλαγές που προωθούνται, δεν θα αρκεί όμως μόνο αυτό

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει όριο και στην επιφάνεια του ακινήτου που θα αποκτηθεί καθώς δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 120 τ.μ. Με τον τρόπο αυτό εξαιρούνται από το πρόγραμμα ακίνητα μικρής επιφάνειας στα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα στρέφονταν κυρίως επενδυτές από τρίτες χώρες και αφού τα αποκτούσαν στη συνέχεια τα διέθεταν για βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι περιοχές που θα δουν το ύψος της επένδυσης να αυξάνεται στις 800.000 ευρώ είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος, η Σαντορίνη αλλά και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το όριο ανέρχεται στις 500.000 ευρώ στις περιοχές της Βόρειας & Νότιας Αττικής αλλά και στο Κέντρο της Αθήνας.

Το ίδιο όριο ισχύει για τον δήμο Θεσσαλονίκης και τα νησιά Μυκόνου και Σαντορίνης.

Στις υπόλοιπες περιοχές όπως Πειραιάς και Δυτική Αττική το ύψος ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Πλέον και σε αυτές τις περιοχές το ποσό θα εκτοξευθεί στις 800.000 ευρώ. Όσον αφορά τα νησιά, πέρα από την Μύκονο και Σαντορίνη, θα προστεθούν κι άλλα που βρίσκονται στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το ύψος της επένδυσης από 250.000 ευρώ θα αυξηθεί στις 400.000 ευρώ. Ελάχιστες πλέον θα είναι οι εξαιρέσεις όπου το ποσό της επένδυσης για αγορά ακινήτου κάνοντας χρήση του προγράμματος «Golden Visa» θα διατηρηθεί στις 250.000 ευρώ. Αυτό που μελετάται είναι να αφορά ακίνητα που θεωρούνται διατηρητέα και αφού αγοραστούν θα αποκατασταθούν όπως και βιομηχανικά ακίνητα τα οποία θα μετασκευαστούν με στόχο να καταστούν κατοικήσιμα.

Η 2η καλύτερη Golden Visa στον κόσμο

Έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Henley & Partners για τα προγράμματα «Golden Visa», που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, κατέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Πορτογαλία καθώς παρέχει προσιτή και υψηλής ποιότητας ζωή με εύκολη πρόσβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα προγράμματα αξιολογήθηκαν με βάση το χρόνο που απαιτείται μέχρι την λήψη υπηκοότητας, τους φόρους, το κόστος διαβίωσης και την ποιότητα ζωής. Η Πορτογαλία εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες «χρυσές βίζες» στον κόσμο με την Ελλάδα και την Αυστρία να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν σχετικά εύκολες διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας καθώς επιτρέπουν στους επενδυτές να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε ολόκληρη την ΕΕ και να ιδρύουν επιχειρήσεις ή να ζουν στην Ευρώπη με χαμηλό κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται την περίοδο της κρίσης σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης της κτηματαγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί νωρίτερα από την Ελλάδα χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Πηγή : https://www.naftemporiki.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button