ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑBUSINESSNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΙΣΗκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Οι γιατροί αναφέρουν ότι με την προσφυγή τους στο ΣτΕ συνεχίζουν τον αγώνα κατά των απογευματινών και επί πληρωμή χειρουργείων και ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής.

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών και Υγείας κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Μάλιστα, την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν 30 Ιατρικοί Σύλλογοι, μέσω του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου (της ΟΕΝΓΕ).

«Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή», υπογραμμίζουν οι γιατροί.

Στην αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων, οι γιατροί αναφέρουν ότι «το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών και ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, μέσα από το ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επίσης, από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, προκύπτουν, όπως αναφέρουν, τα εξής:

 

  • Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ωθούνται να εμπορεύονται την υγεία και για ίδιον όφελος, με συνεργούς ιατρούς κλάδου ΕΣΥ.
  • Η απόκτηση ίδιων πόρων, με τους οποίους, μάλιστα, θα αποζημιώνονται οι πρόσθετες εφημερίες (παρ. 118 του άρθρου 45 Ν. 3205/2003).
  • Η μείωση, δια της απόκτησης ιδίων πόρων, της χρηματοδότησης των νοσοκομείων ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας και, τελικά, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η ώθηση των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ν’ ασκούν ιδιωτικώς την ιατρική και με πελάτη τον ασθενή να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
  • Η μεταχείριση των ασθενών ανάλογα με το εισόδημά τους. Οι έχοντες να πληρώσουν λαμβάνουν εγκαίρως τις αναγκαίες για την υγεία τους ιατρικές υπηρεσίες, οι μη έχοντες στην αναμονή.
  • Η νόθευση, αν όχι ακύρωση, του σκοπού των ασφαλιστικών εισφορών, που αναγκαστικά παρακρατούνται από τις αποδοχές των εργαζομένων, για να έχουν και προστασία της υγείας τους, αφού όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια προηγούνται, αν και πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές και οι μη έχοντες οικονομική δυνατότητα.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματική» την εξουσιοδοτική διάταξη στην οποία εδράζεται η ΚΥΑ και ως εκ τούτου προσφεύγουν στο ανώτατο όργανο της Δικαιοσύνης για την ακύρωσή της.

πηγή https://www.news247.gr/

Related Articles

Back to top button